Poznań w przewodniku Michelin
"Gastronomiczna oferta Poznania została dostrzeżona, przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to o ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić" – podkreślił Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), odpowiedzialnej m.in. za promocję kulinarnej oferty miasta.
Jak dodał, "od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży".
"Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym" – zaznaczył Mazurczak.
Jak poinformowała Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, informacja o wyróżnieniu publikowana jest w trudnym dla polskiej gastronomii momencie. "Tym bardziej należy docenić starania branży, która mimo niesprzyjających okoliczności skupiła na sobie uwagę najważniejszych recenzentów kulinarnych na świecie" – wskazano.
Recenzent i dziennikarz kulinarny współpracujący z PLOT Jakub Pindych zaznaczył, że dla poznańskiej gastronomii komunikat Michelin "to początek drogi, a nie jej koniec".
"Trzeba pamiętać, że inspektorzy czerwonego przewodnika będą do Poznania wracać. Każda następna wizyta to szansa na nowe odkrycia i wyróżnienie kolejnych miejsc na kulinarnej mapie Poznania. Każda restauracja, bar i kawiarnia ma taką szansę" - wskazał Pindych.
Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna akcentuje, że kulinarna oferta Poznania od lat uznawana była za jedną z ciekawszych w Polsce.
"Pojawienie się w ofercie restauracji regionalnych produktów, wielkopolskich win, rzemieślniczych piw oraz destylatów mogło przesądzić o decyzji tajemniczych inspektorów. Szefowie kuchni osobiście odwiedzają lokalnych hodowców i producentów żywności, poznając i wybierając towar. Lokalny produkt przestał być anonimowy, co wpłynęło atrakcyjność oferty w oczach turystów i recenzentów" – podano.
PLOT poinformowała, że o tym, które restauracje z Poznania trafią do przewodnika będzie wiadomo w czerwcu. (PAP)
autor: Anna Jowsa
ajw/ ktl/