14 luty 2020

Majonez Winiary. Oto, jak zmienił się jego skład przez lata

Dziennikarka WP.PL otrzymała dżem w słoiku po majonezie Winiary. Słoik był na tyle stary, że dało się zauważyć zmiany w składzie majonezu. A są one dosyć ciekawe.
REKLAMA
Olej roślinny, ocet, żółtko, musztarda, cukier, sól, przyprawy – oto składniki, które znajdziemy na dawnej etykiecie majonezu Winiary. Współczesna jest praktycznie taka sama, ale ma pewne drobne różnice.

Po pierwsze doprecyzowano jakiego oleju użyto w produkcji (rzepakowego), a także żółtka znalazły się na drugim miejscu, co oznacza, że teraz jest ich więcej niż octu. Jednak oprócz tradycyjnych składników można także zauważyć sól wapniowo-disodową EDTA oraz regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Jak zauważa WP.PL, E 385, czyli sól wapniowo-disodowa EDTA, przedłuża ważność produktu i konserwuje go, a ponadto utrzymuje strukturę emulsji. Jednak nadmiar jej spożycia może hamować wchłanianie substancji mineralnych, np. żelaza, a dzieci do 2. roku życia w ogóle nie powinny jej spożywać.

E 330, czyli kwas cytrynowy również konserwuje produkt i nadaje mu odpowiedni smak. Choć sam w sobie jest bardzo bezpieczny, to spożywany nadmiernie może powodować próchnicę. Należy też uważać, ponieważ niektóre dzieci mogą być uczulone na ten składnik.

Źródło: WP.PL
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Czarnkowie

kiedy
2020-03-07 19:00
miejsce
SMOLARNIA Hotel & Restaurant,...
wstęp biletowany